lauantaina, tammikuuta 19, 2008

Think globally act locally ?

"Think globally act locally" oli Maan ystävien 70-luvun alussa keksimä iskulause. Se kuvaa ympäristöliikkeen ihannetta parantaa maailmaa tarttumalla paikallisiin ympäristöongelmiin.

Usein ajatellaan että kansallismielisyys on ristiriidassa ympäristöliikkeiden kanssa. Ristiriidat perustuvat kuitenkin enemmän sattunnaisiin asioihin - suomalainen Vihreä liike on ristiriidassa esimerkiksi Suomen Sisun kanssa koska edellinen kannattaa monikulttuuria ja jälkimmäinen ei.

Mutta ajatellaanpa jotakuta suurta ekologia ja ympäristöihmistä kuten Garrett Hardinia joka oli ekologian professorina Santa Barbaran Yliopistossa (University Of California, Santa Barbara) ja joka siis kehitti käsitteen Yhteismaan ongelma (Tragedy of Commons).

Garret Hardin oli ekologi, ympäristönsuojelija ja patriootti. Hän oli patriootti ja peräänkuulutti ihmisiltä patriotismia nimenomaan siksi että patriotismi antaa eväät ratkaista useita ihmiskunnan suuria ongelmia lokaalisti. Erityisesti Hardin siis vaati väestöräjähdyksen ratkaisemista lokaalisti:

1. Ratkaisemalla väestöongelma kussakin maassa A kerrallaan

2. Estämällä väestön siirtyminen maasta B, joka ei ole ratkaissut väestöongelmaa, maahan A joka on ratkaissut väestöongelman.

Jostain syystä Vihreä liike Suomessa ei toimi Hardinin esittämän mallin mukaisesti, vaikka ei ole kyennytkään esittämään tieteellistä kritiikkiä Hardinin mallia vastaan. Hardinin malli lienee välttämätön ehto - mutta ei tietysti riittävä - että ihmiskunnan suuret ongelmat voidaan ratkaista.

Miksi Vihreä Liitto ei kannata Hardinin mallia ? Syy on minusta selvä:

Vihreä Liitto on lakannut olemasta ympäristöpuolue.

Vihreä Liitto toki ylläpitää joitain ympäristöliikkeen ulkoisia tunnusmerkkejä kuten Ydinvoiman vastustusta ja ajaa joitain ympäristönsuojelullisia tavoitteita kuten Itämeren pelastamista. Enkä millään lailla halua kiistää Itämeren suojelun arvoa.

Toisaalta muillakin puolueilla on ympäristönsuojelullisia tavoitteita. Eivät ne tee puolueesta kokonaisvaltaista ympäristöpuoluetta, joka priorisoi ympäristöongelmien ratkaisut ykkösasioiksi.

Voisi jopa sanoa:

Vihreä Liitto väistää merkittävimmät ympäristöongelmat kieltäytyessään harkitsemasta Hardinin mallia.

Vihreästä Liitosta on tavallaan tullut koulutettujen ihmisten humanistinen ja elitistinen puolue, samanlainen kuin aikoinaan Liberaalinen Kansanpuolue, Vapaamielisten Liitto tai Edistyspuolue. Vihreän Liiton kannattaminen on halpa tapa "osoittaa" olevansa osa henkistä eliittiä. Kärjistetysti voi sanoa että vapaamielinen/liberaali/vihreä ei äänestä Kokoomusta, koska on hiukan nirppanokka.

Hän toivoo että muut - kansallismieliset, konservatiivit ja oikeistodemarit - huolehtivat siitä että teollisuus pyörii, poliisilla on resursseja ja maanpuolustus on hoidettu.

Mutta kuka huolehtii vihreiden puolesta ihmiskunnan suurten ongelmien ratkaisemisesta ?

5 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Kärjistetysti voi sanoa että vapaamielinen/liberaali/vihreä ei äänestä Kokoomusta, koska on hiukan nirppanokka.

Hevonpaskaa. Liberaali ei äänestä Kokoomusta, koska Kokoomus kannattaa suuria veroja, suurta keskushallintoa, yksilöiden pakkoholhoamista, yksilönvapauden rajoittamista ja epärealistista maahanmuuttopolitiikkaa. Kokoomus on valtiojohtoisuutta kannattava sosialismipuolue, jonka erot sosiaalidemokraatteihin ovat mitättömän pienet.

Jukka Aakula kirjoitti...

sori - tarkoitin 70-luvun LKP:tä.

tiedelin kirjoitti...

Vihreät ovat valinneet kannattamansa asiat sen mukaan, minkälainen välitön tunnereaktio niistä tulee. Sekä luonnonsuojelun, kehitysavun, että maahanmuuton 'ideasta' tulee monille samanlainen pehmeä yleishyvyyden tunne.

Ville A. kirjoitti...

eikö "think globaly act locally" ollut jonkun liiketaloustieteilijän lausahdus aikoinaan?

Muistelisin vaan Henry Fordinkin käyttäneen tätä kirjassaan.

voin olla väärässäkin.

IDA kirjoitti...

"Mutta kuka huolehtii vihreiden puolesta ihmiskunnan suurten ongelmien ratkaisemisesta ?"

http://www.suomensisu.fi/uskotko.pdf

Meitä vain on valitettavan vähän ;)