torstaina, kesäkuuta 04, 2009

Piraattipuolueesta, tiedonvälityksestä ja avoimesta yhteiskunnasta

Piraattipuolue on vahvassa nousussa Ruotsinmaalla. Minusta on hienoa että kansalaisaktivismi ja politiikka kiinnostaa nuoria aikuisia, mutta en ole muodostanut vielä mielipidettä itse asiaan. Jos edes vielä ymmärrän sitä.

Ruotsin piraattipuolueen puheenjohtajan Rick Falkvingen huomautus jäi mietityttämään minua hiukan muista syistä:

Tekniikka on aina kehitystä eteenpäin vievä voima. Kirjapainon myötä katolinen kirkko menetti monopolinsa kulttuurin ja tietoon. Historiallisesti on voitu nähdä, että perinteiset valtarakenteet ovat järkkyneet, kun tavalliset ihmiset ovat saaneet käyttöönsä parempia viestintävälineitä. Niin on tapahtumassa nytkin....

Vanhat poliitikot menettävät internetin takia monopolinsa yleisen keskustelun ohjaajina. Tänään voimme kaikki julkaista ajatuksemme koko maailman nähtäväksi kymmenessä minuutissa. Se on ongelma niille, joilla oli aiemmin langat käsissään, ei kenellekään muulle


Kirjapainotaito rikkoi varmasti paljon tiedotusmonopoleja, mutta ylläoleva teksti yksinkertaistaa asiaa raskaasti. Kirjapainotaito toi suomalaiseen ja ruotsalaiseen kotiin kaksi kirjaa - Katekismuksen ja Raamatun. Suomalainen talonpoika ei kirjapainotaidon takia saanut sen moniarvoisempaa tietoa kuin ennen kirjapainotaidon syntyä ja ennen uskonpuhdistusta. Uskonpuhdistus, kirjapainotaito, kansankieliset saarnat ja lukutaito teki tiedonvälityksestä tehokkaampaa - ei moniarvoisempaa.

Lukutaidon tarkoituksena ei ollut tehdä suomalaisesta talonpojasta kriittistä ja moniarvoista totuuden etsijää, vaan tarkoituksena oli tehostaa annetun totuuden jakamista ja sisäistämistä. Päämääränä oli luoda nimenomaan vahva yhtenäiskulttuuri.

Internet todennäköisesti nostaa moniarvoisuutta ? Mutta Internetkään ei välttämättä nosta vastaanotetun tiedon tasoa. Tarvitsemme myös vahvaa sitoutumista totuuteen.

Kritiikissä Popperin yms. Avoimen Yhteiskunnan Ideaa kohtaan George Soros on todennut:

We must abandon Popper’s tacit assumption that political discourse aims at a better understanding of reality and reintroduce it as an explicit requirement. The separation of powers, free speech, and free elections alone cannot ensure open society; a strong commitment to the pursuit of truth is also required.

3 kommenttia:

Tiedemies kirjoitti...

Väite on kuitenkin periaatteessa tosi. Katolinen kirkko hallitsi välillisesti luostarilaitoksen kautta kirjojen leviämistä. Kenelläkään muulla ei ollut tarvittavia resursseja kirjojen laajamittaiseen kopiointiin.

Kirjapainotaitokaan ei tuonut kirjoja joka jampalle, mutta sentään protestantit pystyivät levittämään omia kirjojaan vähän tehokkaammin. Lisäksi kaikenlaiset deviantit ja jumalanpilkkaajat pääsivät levittämään kirjoja, joissa agitoitiin kansaa vaarallisilla ajatuksilla, kuten geosentrismillä tai väitteillä, että hämähäkillä on kahdeksan jalkaa.

Uskonpuhdistuksen menestys oli jossain määrin kirjapainotaidon seuraus. Paikallisesti tämä ei mitään monopoleja tietenkään murtanut, koska ei kirjapaino vielä mahdollistanut köyhille tiedonvälitystä.

Internet nostaa kohinan määrää ja todennäköisesti internetin keskimääräinen laatu on huonompaa kuin informaatio oli keskimäärin ennen. Tämä on ongelma vain, jos hyväksymme sen epärehellisen väitteen, ettei ole mitään keinoa suodattaa roskaa pois.

Tiede-lehden blogissa on käyty nyt parin päivän ajan keskustelua tästä. En väitä että se on ansiokasta, mutta argumentteja ja näkemyksiä on esitelty:
http://www.tiede.fi/blog/2009/05/31/uutiset-ovat-kalliita/#comments

Jukka Aakula kirjoitti...

Olet oikeassa. Kirjaainotaito ei pysynyt luterilaisen kirkon monopolissa.

Internet nostaa kohinan määrää ja todennäköisesti internetin keskimääräinen laatu on huonompaa kuin informaatio oli keskimäärin ennen. Tämä on ongelma vain, jos hyväksymme sen epärehellisen väitteen, ettei ole mitään keinoa suodattaa roskaa pois.

Jep.

Valkea kirjoitti...

Off-topic.

Liberaali Usa lähestyy loppuaan:

http://www.economicpolicyjournal.com/2009/05/big-collapse-could-be-very-near.html