keskiviikkona, maaliskuuta 17, 2010

Eläköön uusi asunto-osakeyhtiölaki !

Nimimerkki Tiedemies sanoi minulle jokin aika sitten, että kannattaa tutustua aiheeseen epäsymmetrinen informaatio. Ymmärsin tänä aamuna Akerlofin klassiata paperia lukiessani että epäsymmetrinen informaatio liittyy epäsuorasti meidänkin taloyhtiön ensi viikolla olevaan yhtiökokoukseen

Wikipedia kirjoittaa:

Epäsymmetrinen informaatio tarkoittaa taloustieteessä tilannetta, jossa transaktion yhdellä osapuolella on enemmän informaatiota kuin toisella. Tyypillisesti tuotteen myyjällä on enemmän informaatiota kuin tuotteen ostajalla. Myös päinvastainen tilanne on mahdollinen.

Myyjällä on yleensä enemmän informaatiota esimerkiksi käytetyn auton kaupassa ja asuntokaupassa. Näissä tilanteissa myyjä tuntee tuotteen ominaisuudet ja arvon paremmin kuin ostaja. Ostajalla voi olla enemmän informaatiota esimerkiksi terveysvakuutuksen kaupassa ja toimilupakaupassa. Ostaja voi tietää paremmin oman sairastumistodennäköisyytensä kuin vakuutuksen antaja. Toimiluvan ostaja voi tietää paremmin mahdollisuudet luvan hyödyntämiseen kuin sen myöntävä viranomainen.

Epäsymmetrinen informaatio on yksi markkinahäiriön lähde.


Epäsymmetrinen informaatio on käsittääkseni yksi suurimpia tehottomuuden lähteitä markkinataloudessa. Autokauppias tietää auton laadun paremmin kuin auton ostaja. Auton ostaja ei näin ollen todennäköisesti maksa hyvästä autosta käypää hintaa.

Rehelliset autokauppiaat ja hyvässä kunnossa olevat autot häviävät helposti vanhojen autojen markkinoilta. Myyjä ei saa autostaan kunnon hintaa eikä ostaja markkinoilta hyvää tavaraa. Seuraa markkinoiden tehottomuus.

On esitetty erilaisia keinoja vähentää informaation epäsymmetria - autokaupan ja asuntokaupan tapauksessa epäeymmetrian vähentäminen siis merkitsee sitä, että ostaja jollain tapaa saa lisää informaatiota.

Yksi tapa informaation epäsymmerian vähentämiseksi on regulaatio. Koska minulla ei ole tarpeeksi asiantuntemusta päätellä mikä tapa on paras ja koska minulla on liian vähän uskoa siihen että aina kannattaa valita sama työkalu samanlaiselta näyttävään ongelmaan ja koska minulla ei ole suurta lukkarin rakkautta yhteen työkaluun muiden kustannukselle, en erityisesti vierasta regulaatiota.

Sen sijaan olen iloinen siitä että eduskunta on hyväksynyt uuden asunto-osakeyhtilain, mikä tarttuu mm. tähän epäsymmetriaan
. Potentiaaliselle asunnon ostajalle on kerrottava rehellisesti taloyhtiön keskipitkänvälin korjaustarpeista (korjaustarveselvitys). Laki myös suosittelee korjausohjelman julkistamista. Korjausohjelman julkistaminen ei ole pakollista, mutta sen puuttuminen on epäilemättä signaali jostain. Ostaja kokee helposti korjausohjelman puuttumisen merkiksi siitä, että taloyhtiön tilanne ei kestä julkisuutta, mikä alentaa taloyhtiön osakkeiden hintaa.

Se, mistä olen henkilökohtaisesti erityisen tyytyväinen, on että taloyhtiöiden örmyt korjausten jarruttajat ja avoimuuden vastustajat saavat nenilleen. Korjauksiin saadaan helpommin vauhtia kun korjauksia voidaan perustella sellaisillekin rotille, jotka ovat jo päättäneet karata laivasta ja myydä asuntonsa ensimmäiselle sinisilmäiselle vastaantulevalle.

Huuto.net palvelee muuten aivan samaa asiaa kuin uusi asunto-osakeyhtiölaki. Mekanismi vain on erilainen ja kohdemarkkina samoin. Informaatio epäsymmetrian ratkaisu kulkee usein jotenkin käsi kädessä luottamuksen kasvattamisen kanssa.

1 kommentti:

Valkea kirjoitti...

Käytettyjen autojen kaupassa koeajo, auton tutkiminen, auton verifioitu korjaus- ja muu historia, ja erityisesti takuu korjaa epäsymmetristä informaatiota.

Vakuutuskaupassa sairaus/ terveys historia, omavastuuosuudet, alennukset ja bonukset tai korotukset ja lisämaksut, ja rajoitettu maksimikorvaus korjaavat epäsymmetristä informaatiota. Tai sitten kaikille pakollinen sairausvakuutus, kuten Yhdysvalloissa.