lauantaina, elokuuta 24, 2013

Obaman toiminta Syyrian kysymyksessä

Presidentti Obaman oli määrä ryhtyä jonkinasteiseen voiman käyttöön Syyrian kapinallisten puolesta, mikäli Assadin hallinto syyllistyy kemiallisten aseiden käyttöön. Edelleen on epäselvää, kuka kemiallisia aseita on käyttänyt mutta ainakin osa länsimaisista johtajista osoittaa sormellaan Syyrian sekulaaria hallitusta ja vaatii voiman käyttöä mikäli syytökset osoitetaan todeksi.

Vaikuttaa kumminkin selvältä, että Obama on hyvin haluton voiman käyttöön. USA on viime aikoina - ehkä hyvässä tarkoituksessa - sekaantunut Libyan, Egyptin, Irakin ja Afganistanin tilanteeseen. Ottamatta kantaa siihen, onko USA:lla oikeus sekaantua toisten maiden sisäisiin asioihin, kokemus on kumminkin ilmeisesti opettanut Obamalle, että sekaantuminen on yleensä tehotonta. Jos USA auttaa jonkin ryhmän valtaan, seurauksena on tuskin vakaa demokratia vaan parhaassa tapauksessa uusi harvainvalta, pahimmassa tapauksessa kaaos ja sekasorto. Uusi vallanpitäjä suhtautuu saamastaan avusta huolimatta USA:han todennäköisesti kuin imperialistiseen suurvaltaan. Syyriassa on vielä uusikin merkittävä uhka: alaviitteihin kohdistuva totaalinen kansanmurha.

Obama haluaa kumminkin ylläpitää käsitystä, että tietyn rajan ylittäminen (kemiallisten aseiden käyttö) johtaa vääjäämättä USA:n iskuun. Kaikkea ei voi arvioida vain tehokkuus-näkökulmasta. Rikoksen ihmisyyttä vastaan pitää johtaa Obaman ajattelussa rangaistukseen. Ainakin yksi Obaman hallinnon merkittävä virkamies - USA:n YK-suurlähettiläs Samantha Power - on vaatinut julkisesti, että USA:n on mentävä sinne nopeasti. 

Aika näyttää. Kansankokonaisuus-blogi toivoo, että tilanne rauhoittuu, ja maa joko jaetaan kolmeen osaan tai Syyrian hallitus saa maan takaisin suvereniteettinsa alle. Maan jako näyttäisi tällä hetkellä varsin järkevältä.


Ei kommentteja: