tiistaina, helmikuuta 25, 2014

Mikään ei Ukrainassa ole vielä ratkennut lopullisesti

Ukrainan kriisi ei ole mitenkään vielä päättynyt.

Taisteluiden aikana radikalisoitunut oppositio on saanut vallan maassa ja ainakin HS:n Kunnia Ukrainalle -artikkelin mukaan erilliset kansallismieliset iskujoukot tyhjentävät Kiovan ympäristön kaupunginvaltuustoja Janukovichin puolueen valtuutetuista. Sitä kuinka laajasta ilmiöstä on kyse, on vaikea sanoa. Lähipäivien aikana nähdään miten nykyinen osittainen valtatyhjiö Ukrainassa täyttyy.

No venäläismieliset ja oligarkia-valtaa tukeneet poliitikot saavat mitä ansaitsevat. Heidät on ehkä valittu demokraattisesti valtuustoihin, mutta he ovat jarru Ukrainan vapautumiselle ja siirtymiselle Venäjän vasallin asemasta ja oligarki-vallasta markkinatalousmaaksi. He ovat tukeneeet hallitusta, joka käytti tarkka-ampujia kansalaisten likvidoimiseen ja joka pyrki siirtämään Ukrainan lopullisesti Venäjän johtaman imperiumin vasalliksi.

Toisaalta riskinä on, että Venäjä saa iskujoukkojen toimista lisää vettä myllyynsä ja lähtee "puolustamaan Ukrainassa asuvia Venäjän kansalaisia" niin kuin doktriini kuuluu ja miehittää ainakin osan maasta niin kuin teki Georgiassa. 

Jos Venäjä nyt menettää Ukrainan, se on viimeinen naula Venäjän uuden euraasialaisen imperiumin arkkuun. HS kirjoittaa Venäjän suunnitelimista tänään:
Venäjä ei neuvottele "Kalašnikoveja kantavien kapinallisten kanssa", pääministeri Dmitri Medvedev sanoi maanantaina Moskovassa.
Medvedev puhui Ukrainan tilanteesta. Samaan aikaan Venäjän ulkoministeriö julkaisi kovasanaisen lausunnon, jossa syytettiin Ukrainan uutta väliaikaista johtoa "diktatorisista ja jopa terroristista" otteista.
Myös länsimaat saivat lausunnossa osansa: "Meidän on pakko huomauttaa, että osa läntisistä kumppaneistamme on kiinnostuneempi yksipuolisesta geopoliittisesta laskelmoinnista kuin Ukrainan kohtalosta."
Venäjän sanamuodoilla mitattuna Ukrainan kriisi saavutti maanantaina uuden tason.
Entistä kärjekkäämmät lausunnot kertovat siitä, kuinka kova isku Ukrainan kehitys on ollut Venäjän johdolle.
"Se merkitsee kuoliniskua idealistiselle unelmalle Neuvostoliitto kakkosesta", arvioi uutistoimisto AFP:n haastattelema moskovalaisen HSE-yliopiston tutkija Mark Urnov.
Presidentti Vladimir Putinin kaavailuissa Ukrainan pitäisi olla Venäjän läheinen liittolainen.
Näin siis uhoaa Venäjän hallitus, joka terrorisoi omaa oppositiotaan jatkuvasti.

Samaan aikaan kun ukrainalaiset kansallismieliset pitävät valtaa Kiovan kaduille suomalaisessa sosiaalisessa mediassa perussuomalaiset ja näennäis-kansallismieliset näyttävät todellisen nahkansa. Seuraten amerikkalaisen äärikonservatiivin median ja venäläisen median esimerkkiä se leimaa lännen salajuoneksi Ukrainan kansan pyrkimykset liittyä Eurooppaan ja/tai päästä irti Venäjän vasalliasemasta.

Kansallismieliset taistelijat ovat suomalaisten muka-kansallismielisten mukaan amerikkalaisten maksamia anarkisteja. Todelisuudessa on kyse ukrainalaisen kansallismielisen poliitikon Stepan Banderan aatteellisista seuraajista.

Perussuomalaiset selittävät mm. tässä, miten Ukrainan vauras itäosa pitää yllä koko maata. Todellisuudessa Ukrainan talous on Venäjän vasallina ja oligarki-vallan alaisena kehittynyt erittäin hitaasti jos ollenkaan. EU:hun kuuluva Puola ja Venäjän vasalli Ukraina olivat 20 vuotta yhtä varakkaita. Nyt Puola on kolme kertaa varakkaampi kuin Ukraina.

Ukraina on samanlainen breshneviläinen raskaan teollisuuden maa kuin se oli 20 vuotta sittenkin. Puola on kehittynyt nopeasti moderniksi markkinatalousmaaksi. No perussuomalaisten omakin talouspolitiikka on toki konsistenttia Ukrainan talouspolitiikan kanssa. Vanhoista telakoista sun muista kännykkä-tehtaista halutaan Suomessakin pitää kiinni ja satsata niihin veronmaksajilta revittyä rahaa. Usko on kova keskusjohtoisuuteen talouteen.

Oleellista on kuitenkin se, että perussuomalaiset järjestelmällisesti asettuvat tukemaan Venäjän mediapropagandaa länttä vastaan.

Tarvitaanko Suomeen kansallismielinen järjestö edustamaan sitä perinnettä, mitä AKS:n valajäsenet n:o ja n:o 27 Elias Simojoki ja Elmo Kaila edustivat ja joka perustui ajatukseen että olkoon Venäjä punainen tai valkoinen se on kuitenkin alati Suomea uhkaava. Suomi on lännen rajamaa itää vastaan. 

Lisäys kello 8.50No henkilökohtaisessa keskustelussa eräät perussuomalaiset ovat tehneet irtiottoa asiasta. Erittäin hyvä niin - kaipaan kuitenkin jotain kannanottoa Ukrainan kansan puolesta.

Ei kommentteja: