sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2014

Terijoen malli käytössä Krimilläkin

Osmo Jussilan Terijoen hallitus 1939-1940 -kirjassa kuvataan, miten Venäjä/Neuvostoliitto on tehnyt useita kertoja niin, että on päivänä p vallannut naapurimaan jonkun rajakaupungin ja perustanut sinne hallituksen. Sitten ko. hallitus on lähettänyt päivämäärällä p-1 avunantopyynnön Venäjälle, johon on vastattu myöntävästi.

Mallia on käytetty ensi kerran muistaakseni 20-luvun alussa, kun Neuvostoliitto "vapautti" Georgian valtion. Sittemmin Neuvostoliitto käytti tätä "avustaessaan" Terijoen hallitusta ja Suomen työtätekevää kansaa "murskaamaan" Suomen valkoinen fasistitasavalta. Afganistanissa toimittiin samoin.

Terijoen tapauksessa mallista oli käytössä muunnelma, missä hallitus perustettiin muka ensin 1.12.1939 Terijoella ja avunpyyntö lähetettiin. Todellisuudessa 1.12. Neuvostoliiton armeija ja Kuusinen eivät edes olleet vielä paikkakunnalla, eikä paikkakunnalla ollut työläisten kansannousuakaan eikä edes tehtaita, missä työläisiä olisi työssä. Uusi pääkaupunki ei edes ollut kaupunki. Terijoki vallattiin vasta seuraavana päivänä ja "hallitus" tuotiin paikalle. Suomen kansanvaltaisen tasavallan sotilaat kerättiin mm. vankileireiltä, missä Neuvostoliitto säilytti suurta osaa Venäjän suomalaisista.

Krimillä tapahtui päättyvällä viikolla ilmeisesti "sponttaani vallankaappaus", jossa Venäjän armeijan sotilaat tai evp-sotilaat tekeytyvät paikallisiksi asemiehiksi ja valtasivat Krimin parlamenttitalon. Uusi hallitus pyysi sitten Putinia lähettämään joukkoja, vaikka joukkoja oli alueella jo 6000.

"Sponttaanin kansannousun" vertaaminen Maidenin tapahtumiin on melko varmasti hätiköityä. Siinä missä Maidenilla toimineet kansallismieliset ukrainalaiset eivät olleet amerikkalaisten palkkaamia anarkisteja ainakin suuri osa Krimin "sponttaanin kansannousun" asemiehistä toimi todennäköisesti Venäjän käskystä.

Kirjoittaessani tätä tekstiä minulla ei ollut Jussilan kirjaa käsissäni. Myös Krimin tapahtumien ykstyiskohdat ovat vielä osin avoimia. Kuva asiasta tarkentuu hiljalleen.  Huomautettakoon myös, että en kiistä sitä ilmeistä asiaa että suuri osa Ukrainan venäläisistä haluaakin kuulua Venäjään.

Ei kommentteja: