tiistaina, tammikuuta 31, 2017

Kuolemankomppania - eli karkureista osa 2

BBC kertoo:

"The story of Reserve Police Battalion 101 ...

In 1942 the battalion was sent to Poland to take part in the rounding up of Jews.... 
Just three weeks after their arrival, the men were sent to the village of Józefów, home to 1,800 Jews. The commander, Major Wilhelm Trapp, stood up in front of the gathered men. As he began to speak they noticed he had tears in his eyes. Trapp told his men to round up all the Jews living in this village as there had been reports that they were involved with the local partisans.He said that they should separate the Jewish men so they could be sent off to a work camp. However, the woman, children and the elderly should be taken aside and shot - and although he did not like what they had been asked to do, it would make it easier if they remembered that, back home in Germany, bombs were falling on women and children.
At the end of his speech, Trapp said that those who did not want to take part, could step aside. Of the 500 men standing ... fifteen chose to opt out of the killing."

Oleellista oli että kukaan noista viidestätoista kieltäytyjästä ("karkurista") ei saanut rangaistusta paitsi maineen kärsimisen muodossa.

Miksi Natsi-Saksa toimi näin? Kuvittelen ainakin etytä syy oli se, että loput miehet tajusivat olevansa vapaaehtoisia. He tiesivät, että he elävät ja kuolevat yhdessä kansallissosialistisen isänmaansa kanssa.
Natsi-Saksa sitoutti miehet asialleen.

Kirjoitin vähän aikaa sitten toisenlaisista karkureista. Niistä, jotka kieltäytyvät puolustamasta vapaata isänmaataan Suomea. Heitäkään ei myyräntyönsä takia millään lailla rangaista.

perjantaina, tammikuuta 27, 2017

Jared Diamond ja menestyksen salaisuus

Jared Diamondin Tykit, taudit ja teräs on jäänyt minulta lukematta. Ajatus, että pelkkä maantiede selittäisi ihmisten menestyksen tuntui jotenkin liian kornilta. 

Diamondin Romahdus sen sijaan herätti pessimistin kiinnostuksen - kirja olikin aivan loistava eikä lopulta mustavalkoisen pessimistinenkään. Kirja kuvasi myös ekokatastrofin muodossa uhkaavan romahduksen välttäneitä onnistujia. Tikopian syrjäisellä saarella Tyynellä merellä ekologinen tasapaino on säilynyt pitkään. Ekologinen tasapaino kyettiin säilyttämään Tikopialla erilaisin pienimuotoisin instituutioin jotka ylläpitivät eksplisiittisesti sovittua asukaslukua sponttaanisti. Ei tarvittu juurikaan näyttäviä sotia, nälänhätiä tai joukkomurhia. Väestökontrolli hoidettiin mm. melomalla kaukaisuuteen, mikä saaren syrjäisyyden takia merkitsi käytännössä lähes varmaa itsemurhaa. Vastasyntyneitä saatettiin myös tappaa niin että heimon osuus kokonaisväestöstä pysyi sallituissa rajoissa.

Luin nyt ensimmäisen kerran Jared Diamondin kirjoituksen siitä miksi Eurooppa valtasi maailman eikä esimerkiksi Kiina - vaikka sekä Euroopalla että Kiinalla oli Diamondin Tykit, taudit ja teräs-kirjan teorian mukaan Euraasian edullisen maantieteen takia etulyöntiasema mesoamerikkalaisiin, inkoihin ja afrikkalaisiin verrattuna. Kirjoitus on jo melkein 18 vuotta vanha, mutta siinä on suhteellisen herkullisia esimerkkejä siitä, miten 

yksi laaja maa (kuten Kiina), jolla ei ole tasavertaisia kilpailijoita, pärjää huonommin kuin joukko keskenään kilpailevia ja toisiltaan oppivaa maita (kuten Euroopan maat keskiajan jälkeen).

Jos kilpailua ei ole hyvinkin tehottomat instituutiot saattavat elää kilpailun puutteessa pitkään. Institutionaalinen innovaatio on tehotonta, kun valtiotason innovaatiot eivät leviä maasta toiseen.

Japanilaiset onnistuivat 1500/1600-luvulla kehittämään nykyaikaisen tuliase-teollisuuden ja tuliaseiden määrä per capita oli suurempi kuin missään maailmassa. Tuliaseet heikensivät kuitenkin samurai-luokan asemaa, kun talonpoika saattoi ampua samurain taistelussa. Tuliaseiden valmistusta rajoitettiin aluksi - ja lopulta valmistus kiellettiin hiljalleen kokonaan. Kun Japanin eristyminen päättyi 1800-luvun lopulla, maalla ei ollut tehokasta tuliaseisiin perustuvaa armeijaa. Euroopassakin joidenkin pikkuruhtinaskuntien aatelisto kielsi Diamondin mukaan tuliaseiden käytön aateliston erityisaseman turvaamiseksi. Tuliaseilla varustautuneen naapurimaan hyökkäys kuitenkin sai mielen nopeasti muuttumaan.

Euroopan fragmentoituminen moneksi maaksi aiheutti toki tragedioita monien sotien muodossa. Mutta kun esimerkiksi Kolumbus alkoi hakea rahoitusta Intian laivareitin etsinnälle ja kun hänen yrityksensä Italiassa kilpistyivät rahoittajien kiinnostuksen puutteeseen, Kolumbus etsi rahoittajaa Ranskasta, Espanjasta ja Portugalista. Lopulta Espanjan kruunu antoi Kolumbukselle pienen kolmen laivan laivaston. Kiinassa hyvin alkaneet löytöretket taas kiellettiin kokonaan 1400-luvun puolessa välissä. Yksi mies saattoi torpata Kiinan kehityksen kannalta potentiaalisesti tärkeän laivaston kehittämisen.

Eristyneet maat kehittyvät huomattavasti hitaammin tai niiden teknologia ja instituutiot usein suorastaan rapautuvat. Kuuluisin esimerkki ovat Tasmanian alkuasukkaat, joiden teknologia romahti tuhansien vuosien kuluessa, kun meren pinnan nousu eristi saaren muusta Australiasta. Tasmanialaiset, jotka elivät varsin kylmissä oloissa, menettivät mm. vaatteiden tekotaidon ja kalaverkkojen valmistustaidon. Myös harvaan asutuilla alueilla eläneet eskimoheimot saattoivat joksikin aikaa hukata mm. kajakkien tekotaidon esimerkiksi kun kulkutauti sattui tappamaan kajakkien valmistuksen osaajat. Taito opittiin kuitenkin yleensä uudelleen joltain naapuriheimolta, ellei heimo ehtinyt tuhoutua ennen. 

Tasmanian naapurisaari Flinders menetti 20 000 vuotta jatkuneen asutuksen jo 4000 vuotta ennen valkoisten maahantuloa. Tasmania melko pian valkoisten vallatttua saaren. Tasmanialaiset mm. myivät tavaran toivossa usein naisensa valkoisille. (Lähde: Henrich, J. (2004) Demography and Cultural Evolution: Why adaptive cultural processes produced maladaptive losses in Tasmania. American Antiquity 69(2): 197-21)

Diamond mainitsee myös Sarastuksessa kuvatun esimerkin syrjäisellä saarella eläneistä morioreista, jotka perustivat elämänsä väkivallattomuuteen, kunnes Uudesta Seelannista tulleet maorit tuhosivat moriorit. Moriorit olivat kykenemättömiä sopeutumaan ja luopumaan tehottomasta instituutiostaan pasifismista tarpeeksi nopeasti.

Diamondin artikkeli käsittelee teorian sovelluksia yritysmaailmaan. Suosittelen siksi koko artikkelin lukemista.

torstaina, tammikuuta 26, 2017

Karkureista

Eilen loukkaannuttiin siis siitä että reserviläisjärjestön edustaja kutsui kertausharjoituksista kieltäytyviä karkureita karkureiksi. Osallistuin illalla keskusteluun mm. Marko Hamilon seinällä. Marko totesi, että Putin on varmasti tyytyväinen siitä, että suomalaiset kieltäytyvät reservistä.
Loukkaantujia ja muita karkureita on kolmea sorttia:
1. Osa loukkaantujista on sitä mieltä, että Suomea ei kannata puolustaa koska a) pakolaiset ja koska b) EU ja koska c) isäntämaasopimus. Muutospuolueen Jari Leino mm. levitti maanpuolustuksen vastaista sanomaa Hamilon seinällä.
2. Sitten on niitä joiden mielestä muiden kyllä sopii mennä puolustamaan maataan mutta "minusta tappaminen on väärin". Eli tapatetaan muita suomalaisia rajalle, jotta me paremmat ihmiset emme joudu tapattamaan itseämme tai lapsiamme. Suuri osa Punaviher-kuplaa ajattelee mielessään jotenkin näin, vaikka selittää motiivinsa parhain päin kuten henkilö, joka väittää ajavansa lapsensa etua kun riistää tältä rokotus-suojan.
Toinen versio Punaviher-kuplassa on se, että Suomea ei uhkaa mikään muu kuin ilmaston lämpeneminen. Vihreän Langan toimittaja Riikka Suominen levitti vihreiden keskuuteen maanpuolustuksen vastaista asennetta seuraavasti.
Minusta Suomi ei puolustaudu oikeita uhkia vastaan. Meidän turvallisuuttamme uhkaa yksi asia ylitse muiden: ilmastonmuutos. Se on nopeasti etenevä katastrofi, joka vaarantaa elämän maapallolla. Eri alojen päättäjät eivät kuitenkaan istu viikkoja pohtimassa ilmastonmuutosta. Eikä valtio käytä ilmastonmuutoksen uhista valistamiseen puolta miljoonaa euroa vuosittain.  
Riikka ilmeisesti ei ole kuullut Alepposta, Krimistä, Georgiasta tai Donetskista tai luulee taas, että me suomalaiset olemme sellaisen yläpuolella.
3. Kolmas pienempi porukka ovat oikeistoliberaalit, joiden mielestä asevelvollisuus on "väärin", koska ketään "ei saa pakottaa" työhön, josta ei edes makseta palkkaa. Ruukinmatruuna-bloggaaja on tyyppiesimerkki tämän sortin maanpuolustuksen vastaisuudesta. (Blokkasin hänet kommenttiosastolta joten hänen vastinettaan ei saada.) Ruukinmatruunalla on toki muitakin perusteluita. Asevelvollisuus on Ruukinmatruunan mukaan tehotonta ja Suomen olisi pitänyt talvisotakin käydä palkka-armeijalla.

Jokaisen, joka tässä maassa vakituisesti asuu, on minusta puolustettava Suomea Venäjä-vihollista vastaan. Näitä ihmiset ovat kansalaissotilaita

lauantaina, tammikuuta 07, 2017

Rakkaushormoonista taisteluhormooni

Kirjoitin kolme vuotta sitten oksitosiini-hormonista:

Oksitosiini liittyy varmasti rakkauteen ja luottamukseen ihmisten välilllä. Autismia kyetään EHKÄ hoitamaan antamalla autisteille oksitosiinia ja tekemällä autisteista näin ollen hiukan normaalimpia ja hiukan tuntevampia ihmisiä. Oikeita ihmisiä. 

Oksitosiini lisää nimenomaan kiintymystä ja empatiaa sisäryhmän jäseniä kohtaan. Oksitosiini vahvistaa luottamusta sisäryhmän jäsenten välillä ja vahvistaa etnosentrismiä. Samalla se alentaa luottamusta ulkoryhmän jäseniin. Oksitosiini liittyy myös äidin rakkauteen lapsiaan kohtaan. Jollain tavalla oksitosiini liittynee myös anoreksiaan, joka on keskiluokkaisten tyttöjen sairaus. Oksitosiinilla voidaan mahdollisesti myös parantaa anoreksiaa ja psykopatiaa.

Oksitosiini oli aiemmin keskeisesti mielletty hormoniksi joka vahvistaa äidin ja lapsen sidettä. Sen toinen rooli etnosentrisyyden vahvistajana herätti tiettyä vastenmielisyyttä liberaaleissa piireissä. Puhuttiin oksitosiinin pimeästä puolesta. Toisaalta syntyi käsitys, että sama perusmekanismi luoda sidettä äidin ja lapsen välillä on evoluution aikana laajentunut mekanismiksi luoda sidettä sisätyhmän jäsenten välille ulkoryhmän jäseniä vastaan. Rakkaushormoonista tuli myös taisteluhormooni.

Aiheesta on julkaistu nyt uutta tutkimusta. Luonnon oloissa Norsunluurannikolla on kyetty seuraamaan simpanssilaumojen käyttäytymistä. Kaksi kymmenen simpanssin laumaa asui lähellä toisiaan ja oli usein konfliktissa keskenään. Oksitosiinitasot nousivat aina jyrkästi, kun lauma valmistautui taisteluun toista laumaa vastaan. Verikokeita ei toki päästy tekemään, mutta hormonitasot saatettiin todeta virtsasta.

Taistelun jälkeen joukkohali!

maanantaina, tammikuuta 02, 2017

Tutkimus: Lesbot rumempia kuin heterot

Amerikan sosiologi-seuran julkaiseman tutkimuksen mukaan alemman seksuaalisen vetovoiman omaavat naiset ovat useamin lesboja kuin korkeamman seksuaalisen vetovoiman omaavat.

Miehillä vastaavaa ilmiötä ei esiinny.

Tutkimustulos on looginen. Jo aiemmin tiedettiin nimittäin, että naisten seksuaalisuus on fleksiibelimpää kuin miesten. Naiset vaihtavat seksikumppaninsa sukupuolta elämänsäaikana kolme kertaa todennäköisemmin kuin miehet.

Kerroin aiemmin:

Miesten seksuaalisuutta luonnehtii myös bimodaalisuus eli ääripäiden korostuminen. Useimmat aikuiset miehet ovat joko selvästi homoja tai selvästi heteroita. Seksuaalisen orientaation "jäykkyys" kulkee suvuissa: homomiesten suvuissa on enemmän toisia homoja mutta myös enemmän selkeästi heteroseksuaalisia miehiä. Naisten seksuaalinen orientaatio muistuttaa jatkumoa, jossa heteroiden jälkeen on toiseksi eniten biseksuaaleja ja vähiten lesboja.

Naisella, jolla on vaikeuksia löytää itselleen laadukas mies, on usein toinen mahdollisuus. Ottaa pariksi nainen. Miehellä vastaavaa mahdollisuutta ei ole, koska mies on yleensä selkeästi joko homo tai hetero. Miesten homoseksuaalisuus eroa lesboudesta myös siinä, että homoseksuaalisuus on paljon vahvemmin periytyvää kuin lesbous.

in men, genetic effects explained .34–.39 of the variance [of sexual orientation], the shared environment .00, and the individual-specific environment .61–.66 of the variance. Corresponding estimates among women were .18–.19 for genetic factors, .16–.17 for shared environmental, and .64–.66 for unique environmental factors. Although wide confidence intervals suggest cautious interpretation, the results are consistent with moderate, primarily genetic, familial effects, and moderate to large effects of the nonshared environment (social and biological) on same-sex sexual behavior.

sunnuntaina, tammikuuta 01, 2017

Scripti kokeilu eli uudenvuoden äänetön ilotulitus

Alla oleva simulaatio on eräänlainen kokeilu, jolla on kuitenkin selkeä liityntä yhteisöllisyyteen. Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Simulaatio kuvaa sitä miten vangin dilemmassa yhteistyö voi säilyä tilanteessa, missä kukin agentti toimii vain lähinaapuriensa kanssa ja oppii vain lähinaapureiltaan. Sininen on yhteistyön tekijä ja punainen pettäjä.

Kehittelen asiaa eteenpäin ja kerron myöhemmin koko tarinan. Olkoon nyt toistaiseksi enemmän esteettinen pläjäys ja uudenvuoden ilotulitus.